Dünyanın en çok kullanılan yapay zeka modellerinden ChatGPT’nin ve yeni dönemde karşımıza çıkan arama motoru SearchGPT’nin yapımcısı OpenAI, yepyeni bir dava süreciyle daha karşı karşıya… Son bir yılda başı davalardan kurtulmayan firma, şimdi de Kanada menşeli, milyar dolarlık bir davayla cebelleşmek üzere… İşte detaylar!
Kanada’nın önde gelen yayıncılarından büyük tepki!
Yapay zeka sektörünün öncü şirketlerinden OpenAI, yine bir telif hakkı davasıyla gündemde. Geçtiğimiz yıl boyunca The New York Times gibi büyük isimlerle davalık olan firma, şimdi de Kanada merkezli haber sitelerinin açtığı milyar dolarlık dava ile karşı karşıya. Bu davaların ortak noktası, OpenAI’nin izinsiz veri toplama yöntemleri..
Kanada basınının önde gelen isimleri Toronto Star, National Post, The Canadian Press, The Globe and Mail ve CBC/Radio-Canada, OpenAI’yi içeriklerini izinsiz bir şekilde toplamak ve ticari çıkar sağlamakla suçluyor. National Post’un bağlı olduğu Postmedia, “OpenAI, içeriklerimizi kullanarak gelir elde ediyor, ancak ne izin aldı ne de içerik sahiplerini tazmin etti” açıklamasında bulundu.
Kanadalı yayın kuruluşları, OpenAI’nin milyonlarca dolar değerinde ticari fayda sağladığını ve bu durumun kendi gelir kaynaklarına zarar verdiğini savunuyor. Özellikle, bu kuruluşların çoğu makalelerini ücretli bir şekilde sunuyor ve bu içeriklerin ücretsiz bir şekilde yapay zeka modellerine dahil edilmesi, ciddi ekonomik kayıplara yol açabilir.
Kanadalı yayıncıların talebi ise oldukça yüksek: Makale başına 20 bin Kanada doları (495 bin TL) tazminat… OpenAI’nin kaç makaleyi topladığı henüz netleşmiş değil, ancak bu tutar toplamda milyarlarca doları bulabilir. OpenAI’nin Google ya da Microsoft kadar büyük bir finansal güce sahip olmadığı düşünülürse, bu tarz cezaların şirketin gelecek planlarını etkileyebileceği belirtiliyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? OpenAI’nin veri toplama yöntemleri sizce etik mi, yoksa telif hakkı ihlaline sebep oluyor mu? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!