Meta, 10 milyar dolarlık devasa bir denizaltı internet kablosu projesiyle dijital geleceği kontrol altına almak istiyor. 40 bin kilometreyi aşan proje, tamamen Meta’nın bünyesinde olacak. Buna göre küresel internet ortamını yeniden şekillendirmeyi hedefliyor.
Meta, internet hakimiyetini güçlendirmek için 10 milyar dolar ayırdı
Dünya için “W” şeklinde bir kablo güzergahı planlayan Meta, ABD’den Güney Afrika üzerinden Hindistan’a ve ardından Avustralya yoluyla ABD’yi bağlamak istiyor. Bu kapsamda jeopolitik risk alanlarını stratejik olarak atlıyor. Bu güzergah seçimi; Kızıldeniz, Güney Çin Denizi ve Mısır ile Singapur gibi sorunlu bölgelerdeki olası kesintilerden kaçınıyor.
Bu altyapı girişimi, Meta için stratejide bir değişikliği temsil ediyor. Şirket, daha küçük projelere ortak olmak yerine büyük ölçekte bir ağ kontrolü kuruyor. Google ve Microsoft gibi firmalar denizaltı kablo projelerine girişmiş olsalar da, hiçbiri bu ölçekte bir girişime kalkışmamıştı.
Küresel internet trafiğinin önemli bir bölümünü kontrol eden Meta (mobil trafiğin yüzde 22’si olarak tahmin ediliyor), Facebook ve Instagram gibi platformlarda milyarlarca kullanıcısına kesintisiz hizmet sunmayı hedefliyor.
Temel hizmetlerini güçlendirmenin ötesinde, Meta’nın gelişen yapay zeka hedeflerindeki potansiyel rolü de önemli olacak. Hindistan’ın bant genişliği maliyetleriyle, yapay zeka modellerinin eğitimi kolaylaşabilir ve yapay zeka odaklı veri merkezlerinin geliştirilmesini destekleyebilir.