Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağı KAAN, gücünü göstermeye devam ediyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından paylaşılan yeni görüntülerde, uçağın artyakıcı (afterburner) detayı dikkat çekiyor. Paylaşımda, KAAN’ın sadece bir uçak olmadığı, bir milletin hayallerini temsil ettiği vurgulandı.
KAAN Afterburner testini işte böyle geçti
Gelişmiş özellikleriyle öne çıkan KAAN, 21 metre uzunluğa, 6 metre yüksekliğe ve 14 metre kanat açıklığına sahip. İki adet General Electric F110-GE-129 motoruyla donatılan uçak, yüksek manevra kabiliyeti ve performans sunuyor.
Sen bir devsin, yükü ağırdır devin.⁰Kalk ayağa, dimdik doğrul ve sevin! ✈️#KAAN pic.twitter.com/tPHN0mHi82
— Türk Havacılık Uzay Sanayii (@TUSAS_TR) December 6, 2024F-16’larda da kullanılan bu motorlar, artyakıcı ile 131 kN’a kadar itki gücü sağlayabiliyor. Üretim sürecinde, motor entegrasyonu için gerekli olan titanyum parçanın üretiminde üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılması da dikkat çeken bir detay.
KAAN projesi, Türkiye’yi savaş uçağı üretebilen sayılı ülkeler arasına sokarken, yan sanayinin gelişimiyle de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Projenin başlangıcında 27 kişi olan ekip, şu anda 1832 kişiye ulaşmış durumda.
ASELSAN, TÜBİTAK, ROKETSAN, HAVELSAN gibi Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketleri de dahil olmak üzere 20’den fazla yerli firma projede aktif rol alıyor. Ayrıca, TUSAŞ’ın yanı sıra 100’den fazla yerli yan sanayi firması da KAAN’ın üretiminde görev alıyor. Bu da projenin, Türkiye’nin savunma sanayindeki yerlilik oranını artırma hedefiyle uyumlu olduğunu gösteriyor.