İçerik üreticiliğinde yeni dönem: Sahte incelemelere ceza geldi!

1 ay önce 14

Bildiğiniz gibi hem yazılı hem de videolu içerik üretiminde incelemelerin yeri çok büyük: Kullanıcılar, satın almayı planladıkları bir ürün hakkında neler düşünüldüğünü, yorumların ve görüşlerin ne olduğunu takip ederek satın alma alışkanlıklarını buna göre belirliyor ve bu anlamda, sahte incelemeler yanıltıcı olabiliyor. Bir mahkeme, reklam amaçlı sahte incelemelere ceza kesti.

‘Fake’ incelemelere 50 bin dolar ceza!

Ürün veya hizmet satın alırken yapılan yorumları dikkate alan kullanıcılar, sahte incelemeler sebebiyle yanlış yönlendirilebiliyor. Bu husuta, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), sahte incelemelerle mücadele kapsamında devreye aldığı yeni yasayhı duyurdu. Artık sahte inceleme yazan, satan veya satın alan herkese 52 bin dolara kadar ceza verilebilecek.

sahte-incelemelere-ceza-geldi-2

Bu düzenleme, özellikle yapay zeka kullanılarak oluşturulan yorumları da kapsıyor. Son dönemde Amazon gibi büyük e-ticaret sitelerinde artan sahte yorumlara yönelik sıkı tedbirler alınması, tüketici güvenliğini sağlamak adına oldukça önem taşıyor.

Bununla birlikte, şirket çalışanlarının ya da ünlülerin şirketler adına tarafsız gibi gösterilerek yaptıkları yanıltıcı yorumlar, açık bir bildirim yapılmadıkça cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak. Komisyon, şirketlerin olumsuz yorumları gizlemesini ya da bilinen sahte yorumları öne çıkarmasını da ayrıca yasakladı.

 PlayStation’ın efsane oyunu Xbox’a mı geliyor?

Sony PlayStation markasınını son yıllardaki en çok konuşulan oyunu, çok yakında Microsoft Xbox için gelebilir.

FTC Başkanı Lina M. Khan, bu adımın gerçekçi olmayan incelemelerle mücadelede önemli bir dönemin başlangıcı olduğunu belirterek, “Bu düzenleme, Amerikalıların aldatılmasını önleyecek, haksız rekabete neden olan sahte yorumlarla sistemi yanıltmaya çalışan işletmelere uyarı niteliğinde olacak,” dedi. FTC, bu kuralların yanı sıra haksız rekabet yaratan durumlarla da etkin mücadeleye başlayacak.

Bildiğiniz üzere Mozilla Firefox, geçtiğimiz yılın Ekim ayında Fakespot isimli bir araçla entegre bir alışveriş özelliği sunarak sahte ürünler ve yanıltıcı yorumları afişe etmeyi hedeflemişti. Bu anlamda gelen yasal düzenlemelerle birlikte, gerçekçi olmayan inceleme ve yorumların daha az karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.

haberin devamını kaynağında oku