Huawei’nin yeni işlemcisi yolda! Performans ne kadar artacak?

3 saat önce 17

Huawei, ABD yaptırımlarının ardından yeniden şekillendirdiği işlemci stratejisinde bir adım daha ileri gidiyor. Şirketin bu yıl içinde tanıtmayı planladığı Mate 80 serisinde kullanılacak yeni nesil Kirin 9030 yonga seti, önceki modele göre %20 veya daha fazla performans artışı sunacak.

Mate 80 serisi Kirin 9030 ile yüzde 20 performans artışı sunacak

Huawei’nin kendi işlemci tasarım birimi HiSilicon, ABD kısıtlamalarından önce sektörün en güçlü oyuncularından biri olarak kabul ediliyordu. Şirket, Tayvanlı yonga üreticisi TSMC’nin Apple’dan sonraki en büyük müşterisiydi.

Ancak 2020’de başlayan yaptırımlar, Huawei’nin gelişmiş üretim teknolojilerine erişimini engelledi. Buna rağmen şirket, 2023 yılında piyasaya sürdüğü 7nm üretim süreciyle geliştirilen Kirin 9000S işlemcisiyle 5G’yi Huawei telefonlarına geri getirmişti.

Yaptırımlar nedeniyle Huawei, gelişmiş litografi makinelerine ulaşamıyor. Bu makineler, çiplerin içindeki karmaşık devre yapılarını silikon üzerine aktarmak için kritik öneme sahip. Şirket, bu eksikliği telafi etmek için birden fazla pozlama (multi-patterning) yöntemine başvuruyor. Ancak bu yöntem, yüksek maliyet ve düşük üretim verimliliği gibi riskleri de beraberinde getiriyor.

Kirin 9000S’in ardından Huawei, sadece mevcut tasarımlarda yapılandırma değişiklikleriyle performans artışı sağlamaya çalıştı. 2024’te Pura 70 serisiyle gelen Kirin 9010 ve ardından Mate 70 serisine eşlik eden Kirin 9020 işlemcileri bu yaklaşımı yansıttı. Huawei, Kirin 9020’nin, Kirin 9000S’e kıyasla %40 daha yüksek performans sunduğunu açıklamıştı.

Yeni Kirin 9030’un ise Kirin 9020’ye göre %20’den fazla performans artışı sunacağı belirtiliyor. Bu da 2023’te tanıtılan Kirin 9000S’e kıyasla toplamda %50 ila %60 oranında bir iyileşme anlamına geliyor.

Huawei, hâlâ Apple, Qualcomm ve MediaTek gibi dev rakiplerin yonga setleriyle rekabet etmekte zorlanıyor. Şirketin işlemcileri hâlâ 1 ila 2 nesil geriden geliyor. Ancak Huawei’nin yıl sonuna kadar 5nm üretim teknolojisine geçiş yapması bekleniyor. Bu adım, performans ve enerji verimliliği açısından önemli bir sıçrama sağlayabilir.

Huawei’nin işlemci geliştirme sürecinde birlikte çalıştığı Çinli dökümhane SMIC de yaptırımlar nedeniyle EUV (extreme ultraviolet) litografi ekipmanına erişemiyor. Bu da şirketin ileri seviye üretim süreçlerine geçişini yavaşlatıyor. Buna rağmen Çin’in teknoloji alanındaki bağımsızlık hedefleri doğrultusunda Huawei’nin çip üretim çalışmalarına hız kesmeden devam ettiği görülüyor.

haberin devamını kaynağında oku