Bilim kurgu ve fantastik dünyalarda görmeye alışık olduğumuz görünmezlik pelerini, bilim insanlarının yeni buluşlarıyla gerçeğe bir adım daha yaklaştı. Çinli bilim insanları, moleküler yapısını değiştirebilen ve çevresine uyum sağlayarak görünmez hale gelebilen yeni bir kamuflaj materyali geliştirdi. Self-adaptive photochromism (SAP) adı verilen teknoloji, farklı ışık dalga boylarına uyum sağlayarak malzemenin çevresindeki renklerle birleşmesini sağlıyor.
Görünmezlik pelerini nasıl çalışıyor?
SAP teknolojisi, bulunduğu ortamın renklerini analiz edip kopyalayarak görsel olarak “kayboluyor”. Testlerde, içi bu malzemeyle doldurulmuş bir şeffaf konteyner, kırmızı, yeşil ve sarı gibi farklı renklerdeki yüzeylerde başarılı bir şekilde kamufle oldu. Üstelik, karmaşık renk kombinasyonlarında bile etkileyici bir sonuç verdi. Ancak dönüşüm süresi henüz tam anlık değil; bir dakikadan kısa sürede gerçekleşen değişim, hareket etmeyen nesneler için daha etkili.
Hangi alanlarda kullanılacak?
Aslında, görünmezlik pelerini teknolojisinin potansiyel uygulamaları oldukça geniş. Askeri alanlarda, araçlar ve personelin görünmez hale getirilmesi için kullanılabilir. Ayrıca, mimaride, binaların çevresine uyum sağlaması veya görünümünü değiştirmesi için de uygulanabilir. Projeyi yöneten Wang Dongsheng, teknolojinin gelecekte giysilere uygulanabileceğini ve bireylerin etkili bir şekilde “görünmez” olabileceğini belirtti.
SAP’nin en büyük avantajlarından biri, herhangi bir harici enerji kaynağına ihtiyaç duymadan çalışması. Bununla birlikte, bu tür bir materyalin geniş çapta kullanılabilir hale gelmesi için daha fazla geliştirme ve test sürecine ihtiyaç var. Peki, yeni görünmezlik pelerini hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.