ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) bu yıl Google tarafına karşı kazandığı tekelcilik davasının ardından, DOJ Google’ın arama işine yönelik geniş kapsamlı değişiklikler önermişti. Bu talepler arasında, Google’ın Chrome tarayıcısını satması, arama sonuçlarını paylaşması ve Apple gibi şirketlerle yaptığı varsayılan arama motoru anlaşmalarından kaçınması yer alıyordu. Ancak Google, DOJ’un taleplerine daha basit bir öneriyle yanıt verdi: Varsayılan arama motoru anlaşmalarının yasaklanmasını sadece 3 sene için kabul etmek… İşte detaylar!
Apple-Google anlaşması sona erebilir mi?
Google, mahkemenin Apple ile yaptığı uzun süredir devam eden milyar dolarlık arama motoru anlaşmasını sonlandırmayı teklif etti. Buna göre, Google, Apple’ın tarayıcısı, Siri veya Spotlight gibi özelliklerinde varsayılan arama motoru olarak yer almak için özel anlaşmalar yapamayacak. Ancak, Apple’a her yıl farklı bir varsayılan arama motoru seçme özgürlüğü tanınacak ve diğer arama motorlarını tanıtmasına açıkça izin verilecek.
Ayrıca, Google, Android telefon üreticilerinden Gemini Assistant gibi yapay zeka destekli uygulamalarını zorunlu kılmadan diğer Google hizmetlerine erişim sağlamalarını isteyemeyecek. DOJ’un 10 yıllık kısıtlamalar önerdiği bu davada, Google yalnızca üç yıllık bir düzenleme talep ederek arama sektöründeki hızlı değişimin yavaşlamaması gerektiğini savundu.
Bu öneri kabul edilirse, Google’ın iş modeli büyük ölçüde korunacak ve DOJ’un istediği gibi Chrome tarayıcısının elden çıkarılması veya Android işletim sisteminin bölünmesi gibi radikal adımlar gerekmeyecek. Ancak bu durum, rekabeti artırmayı hedefleyen DOJ’un umutlarını karşılamayabilir. Google’ın en büyük rakiplerinden biri olan DuckDuckGo’nun sözcüsü Kamyl Bazbaz, “Google’ın önerisi mevcut durumu korumaya ve mümkün olduğunca az değişiklik yapmaya çalışıyor,” dedi.
Sizce Google’ın bu teklifi, sektördeki rekabeti artırabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!