SpaceX, son olarak havada yakaladığı Starship roketi ile tarih yazdı. İlk olarak yeniden kullanılabilir uzay mekiği teknolojisi ile ezberleri bozan firma, yeni bir çılgınlık peşinde. Elon Musk, Tesla, SpaceX gibi firmalarıyla tüm sektörleri derinden etkileyen çılgın projeler üretmeye devam ediyor. SpaceX bu anlamda havada yakıt ikmali deneyecek.
SpaceX havada yakıt ikmali denemesi yapacak? İşte tarih
SpaceX, yörüngede yer alan bir Starship aracından bir diğerine yörüngede yakıt ikmali denemek için çalışmalara başladı. Bildiğiniz gibi NASA ve SpaceX, Ay seyahati için hazırlıklara başladı. Artemis 2 adlı bu görev için SpaceX ile anlaştı. Ancak bu ay görevinin en önemli yanlarından biri Ay’ın Mars seyahati için istasyon görevi görecek olması.
Bu anlamda NASA, Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurmak için de çalışmalar yapıyor. SpaceX havada yakıt ikmali teknolojisini de tam olarak bunun için istiyor. Bu bir Starship mekiğinin Ay yüzeyine mürettebat olmadan inmesine de olanak sağlayacak.
SpaceX ve NASA, böylece Ay için yük ve yolcu taşıma konusunda sınırları daha da aşmanın peşinde. Mevcut yakıt miktarı Ay ve Uluslararası Uzay İstasyonu gibi seyahatlerde astronot sayısının sınırlandırıyor. Yine Uzay İstasyonu için taşınan yükler de yakıt miktarının azalmasında etkenlerden biri. İşte havada yakıt ikmali ile daha çok yük taşınan ve daha uzun süren uzay seyahatleri de mümkün olacak.
Dünyanın en zengin iş insanları Elon Musk ve Jeff Bezos'un sebep olduğu karbon emisyonuna inanamayacaksınız.
NASA ve SpaceX, bu yeni yakıt ikmali teknolojisi ile Mars seyahatinde de önemli bir barajı aşacak. Bildiğiniz gibi SpaceX, son olarak havada yakaladığı Starship roketiyle gündeme geldi. SpaceX, Starship roketini Mars seyahati için kullanma planları yapıyor.
SpaceX, Mart 2025’ten itibaren havada yakıt ikmali için denemelere başlayacak. NASA yetkilisinin yaptığı açıklamaya bakılırsa 2025 yazında bu testlerin sona ulaşması beklentiler arasında. Uzmanlara göre, havada yakıt ikmali teknolojisi hem Artemis Ay görevi hem de Mars seyahatini mümkün kılmak adına önemli bir adım. Sizce SpaceX, havada yakıt ikmali teknolojisi başarıya ulaşır mı? Bu sayede Mars seyahati de mümkün hale gelir mi? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.