Efsane mi gerçek mi: Hızlı şarj telefona zarar verir mi?

1 ay önce 17

Akıllı telefonların hayatımızın merkezine yerleşmesiyle birlikte artık her anımız telefonumuzda diyebiliriz. Tabi bu yoğun kullanım beraberinde de şarj sorunlarını birlikte getiriyor. Markalar kısa sürelerde şarj problemlerini ortadan kaldırmak adına hızlı şarj özelliklerini piyasaya sürdü. Peki hızlı şarj gerçekten zararlı mı? Yoksa bunlar birer şehir efsanesi mi? İşte detaylar…

Hızlı şarj gerçekten zararlı mı? Yoksa sadece şehir efsanesi mi?

Ahh nerede o eski günler dediğinizi duyar gibiyiz. Eskiden tuşlu telefonlarımız vardı şarjları 1 hafta giderdi diyorsunuz galiba. Evet o günler güzeldi ancak teknoloji yetersizdi. Şimdiyse cebimizde “Alo” demekten öteye giden telefonlar var.

Xiaomi Hızlı şarj desteği

Bu telefonların da sınırsız enerji ihtiyaçları var tabi. Markalar ise bu şarj sürelerini minimize edebilmek adına hızlı şarj teknolojilerini hayata geçirdi. Eskiden 30 W hızlar bizim için “muazzam” sayılırken artık 100 W değerlerine çıkabilen adaptörlerimiz var. Tabi bu hız beraberinde bazı sorunları da getiriyor.

Zira hızlı şarj etme özelliği beraberinde bataryalara binen aşırı şarj yükü ve ısınmayı getiriyor. Telefonlarımızda kullanılan bataryalar lityum iyon isimli iki katmanlı pillerdir. Bu katmanlar bir elektroliz çözeltisi içerisindedir. Katyon ve anyon dediğimiz iyonlar bu katmanlar arasında yolculuk eder ve enerji ortaya çıkar.

Fark ettiğiniz üzere bu sistem aslında iyon ömrüne dayalı. Yani iyonlar ne kadar sağlıklı olursa o kadar çok batarya süreniz olur. Fakat iyonlar yüksek kapasitede şarj ve aşırı ısınma gibi sorunlardan dolayı hasar görür. Bu da pil sağlığınızın düşmesi anlamına gelir.

Pil sağlığı nasıl korunur?

İyonlarım hayatta kalsın diyorsanız pil sağlığınızı korumanız gerekiyor. Bunun için de telefon bataryanızı ne tam olarak boşaltmalı ne de tam olarak doldurmalısınız. İdeal olan yüzde 20 ile yüzde 80 arasında cihazınızı kullanmanızdır.

laptop pil sağlığı

Ayrıca cihazın sıcaklığına dikkat etmelisiniz. Bu sebeple ayarlar menüsünden akıllı şarj süresi özelliğini açın. Bu özellik cihazınızın yüzde 20 ve yüzde 80 seviyeleri arasında hızlı şarj olmasını sağlarken daha üst kapasitelerde gelen voltajı düşürerek batarya ömrünü uzatır. Ayrıca bu özellik cihazın aşırı ısınmasını da önler.

Peki sonuç ne? Hızlı şarj zararlı mı zararsız mı?

Bu soruya evet veya hayır gibi kesin bir cevap vermek zor. Ancak şunu söyleyebiliriz. Şayet pil sağlığınızı korumaya yönelik 2 basit adımı düzgün bir şekilde uygularsanız cihazınızı güvenli hızlı şarj edebilirsiniz.

haberin devamını kaynağında oku