Kanada İletişim Güvenliği Kurumu’nun (CSE) yayımladığı çarpıcı bir rapor, ülkenin son 5 yıldır devlet destekli siber saldırıların hedefi olduğunu ortaya çıkardı. Yayınlanan raporda özellikle Çin’in siber operasyonlarının diğer saldırılardan ayrıldığı belirtilirken en az 20 federal kurumun sistemlerine sızıldığı belirlendi.
Çinli hackerlar yine marifetini konuşturmuş!
İki yılda bir yayımlanan Ulusal Siber Tehdit Değerlendirmesi’nde, Çin’in siber saldırılarının arkasında yüksek düzeyli siyasi ve ticari hedefler bulunduğu, bu operasyonların casusluk, fikri mülkiyet hırsızlığı ve ulusötesi baskı amaçlı kullanıldığı belirtildi.
Yayınlanan raporda tek dikkta çeken nokta Çin değil. Rusya ve İran gibi geleneksel siber tehditler yanında Hindistan’ın da ilk kez ‘yükselen tehdit’ olarak tanımlandı. İki ülke arasındaki diplomatik gerginliğin siber saldırılara yansıdığı belirtilirken, özellikle Sih aktivist Hardeep Singh Nijjar’ın öldürülmesi sonrası Kanada ordusu ve parlamentosunun Hint hacktivistlerin hedefi haline geldiği vurgulandı.
Hackerların dijital güvenlik sistemlerini aşmak için kullandığı yöntemlerin arasında sosyal mühendislik de bulunuyor. İşte detaylar...
Rapor, Çinli siber aktörlerin Kanadalı şirketlerden ve kurumlardan ticari açıdan hassas verileri çaldığına dair güçlü kanıtlar olduğunu ortaya koyuyor. CSE’ye göre, bu faaliyetler özellikle iki ülke arasındaki ikili gerginlik dönemlerinde artış gösteriyor. Uzmanlar, Çin’in Kanada’nın resmi tepkilerini ve gelişmeleri yakından takip etmek için bu yöntemi kullandığını değerlendiriyor.
Kanadalı yetkililer, tespit edilen tüm sızıntıların giderildiğini açıklarken, saldırganların hedef ağları öğrenmek için önemli zaman ve kaynak harcadığına dikkat çekti. CSE, önümüzdeki dönemde Çin ve Kanada’nın müttefikleri arasındaki ekonomik gerilimlerin artmasıyla birlikte casusluk faaliyetlerinin de yoğunlaşacağını tahmin ediyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlara ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla bekliyoruz.