Çin, Tibet’in en uzun nehri Yarlung Tsangpo üzerinde inşa edilecek devasa bir hidroelektrik enerji projesini onayladı. Bu yeni barajın maliyetinin 137 milyar doları aşabileceği söyleniyor. Devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, mega proje mühendislik açısından benzersiz zorluklar içeriyor. Ayrıntılar haberimizde…
Çin, Tibet’te inşa edilecek mega baraj projesini onayladı: 300 milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak
Yarlung Tsangpo Nehri üzerinde yapılacak barajın toplam yatırımının 1 trilyon yuanı (yaklaşık 137 milyar doları) aşması bekleniyor. Dolayısıyla bu da barajı, dünya üzerindeki diğer tüm altyapı projelerinden daha büyük bir ölçeğe taşıyor. Baraj, aynı zamanda dünyanın en derin kanyonlarından birinin bulunduğu Tibet Platosu’ndan başlayarak, Hindistan’daki Brahmaputra Nehri’ne kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Nehir, 7.667 metre gibi etkileyici bir yükseklik farkına sahip.
Yarlung Tsangpo Barajı’nın yılda yaklaşık 300 milyar kilovat-saat (kWh) elektrik üretmesi bekleniyor. Ki bu, 300 milyon insanın yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak bir kapasite demek oluyor. Bu, şu anda dünyanın en büyük kurulu kapasitesine sahip Üç Boğaz Barajı’nın 88,2 milyar kWh olan yıllık üretimini neredeyse üçe katlayacak bir rakam.
Barajın, Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için çok önemli bir rol oynayacağı söyleniyor. Proje, Çin anakarasının en yağışlı bölgelerinden birinde inşa edilecek. Nehrin hidroelektrik potansiyelinden yararlanabilmek için Namcha Barwa Dağı’ndan saniyede yaklaşık 2 bin metreküp akış hızına sahip olan nehrin akışının yarısını yönlendirecek 20 kilometre uzunluğunda dört ila altı tünel açılması gerekiyor.
Ancak mega proje, yalnızca mühendislik değil, çevresel ve politik zorlukları da beraberinde getiriyor. Nehir, Hindistan’a doğru akmaya devam ettiği için, bu barajın uluslararası su hakları ve bölgesel istikrar üzerindeki etkileri tartışmalara yol açabilir.
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…